Το παρακάτω άρθρο μαζί με το φωτογραφικό υλικό έχει αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν προσφέρει τίποτα προς πώληση.

Συντήρηση κήπου στην αρχιτεκτονική τοπίου

Συντήρηση κήπου στην αρχιτεκτονική τοπίου

Την τελευταία δεκαπενταετία, έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της εμφάνισης των πόλεων και της περιποίησης του περιβάλλοντος. Αυτό δε αντικατοπτρίζεται περισσότερο στην αναπτυσσόμενη τάση για κατασκευή κήπων. Επίσης στην ταυτόχρονη ανάπτυξη του τομέα της αρχιτεκτονικής εξωτερικού περιβάλλοντος και ιδιαίτερα της αρχιτεκτονικής κήπων. Όλο και περισσότεροι αρχιτέκτονες δε, ειδικεύονται στον τομέα της αρχιτεκτονικής τοπίου. Επίσης αν κάνει κάποιος μια βόλτα σε προάστια της Αθήνας και ειδικότερα στα Βόρεια και Νοτιοανατολικά θα παρατηρήσει ότι τα σπίτια και οι δρόμοι χωρίς πράσινο είναι πολύ λίγα πλέον. Κάθε σπίτι σχεδόν έχει ένα κήπο, μικρό ή μεγάλο με διάφορα φυτά, λουλούδια, γκαζόν και συχνά, δέντρα. Επίσης σε κάθε περιοχή της Αθήνας και της υπόλοιπης Ελλάδας θα συναντήσει κάποιος πάρα πολλά φυτώρια λουλουδιών, καλλωπιστικών φυτών, δέντρων και θάμνων.

Η σχετικά νέα αυτή τάση εμφανίζεται τόσο στην ανάπτυξη των δρόμων και των αστικών περιοχών των πόλεων, όσο και στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου των κατοικιών αλλά και των εμπορικών κτιρίων γενικότερα. Και όλη αυτή η συλλογική «προσπάθεια» εντάσσεται σε αυτό που ακούγεται έντονα την τελευταία δεκαετία σε παγκόσμιο επίπεδο σαν «πράσινη ανάπτυξη». Παλαιότερα στον τομέα της κατασκευής κατοικιών υπήρχε σαν πρώτο μέλημα η καλύτερη, ή πυκνότερη στην πραγματικότητα, εκμετάλλευση του χώρου. Σήμερα όμως, οι αρχιτέκτονες και οι κατασκευαστές δεν φείδονται χώρου, για να σχεδιάσουν και κατασκευάσουν στον περιβάλλον των κατοικιών, περιοχές πράσινου με κήπους λουλουδιών, φυτών και γκαζόν. Αυτή ή τάση βέβαια έχει επηρεάσει και τους κατοίκους. Έτσι τα μπαλκόνια έχουν αρχίσει να γεμίζουν με ζαρντινιέρες και γλάστρες με άνθη και φυτά, και στους μήνες της άνοιξης γίνονται ακόμα ομορφότερα.

Αυτή η τάση δε, έχει σαν αποτέλεσμα οι γειτονιές αποκτούν έναν πιο ανθρώπινο χαρακτήρα. Η διαμονή εκεί γίνεται πιο ευχάριστη, και ο περίπατος σ’ αυτές αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον και γίνεται απαραίτητο κομμάτι της ζωής των κατοίκων όλο και συχνότερα. Είναι πιο εύκολο λοιπόν σήμερα, αν κάποιος πρέπει να πάει κάπου σχετικά κοντά, να αφήσει το αυτοκίνητο στο πάρκιν και να προτιμήσει το περπάτημα. Γιατί ξέρει πλέον ότι δεν θα περάσει από δρόμους, που το μόνο που θα έχουν να επιδείξουν είναι κομμάτια τσιμέντου μέχρι τον ουρανό και διερχόμενα αυτοκίνητα. Αλλά θα περάσει από σπίτια με κήπους όμορφα διαμορφωμένους, με φυτά, ανθισμένα λουλούδια, δέντρα, και γκαζόν. Και θα περπατήσει μέσα από κάποια καταπράσινη πλατεία, ένα πάρκο με δέντρα και πράσινο χορτάρι, ή σε ένα πεζόδρομο με παρτέρια φυτών και λουλουδιών. Και δεν το κάνει μόνο για να διεκπεραιώσει τις υποχρεώσεις του. Βγαίνει και μόνο για να περπατήσει, ή να συναντήσει στο δρόμο του κάποιον άλλον που κάνει το ίδιο και να του χαμογελάσει ίσως. Με τον τρόπο αυτό, μπαίνει χωρίς να το συνειδητοποιεί σε ένα πιο ανθρώπινο, κοινωνικό, φυσιολογικό και υγιεινό τρόπο ζωής.

Ο συνδυασμός δε, του πράσινου και των κήπων σε σπίτια και πλατείες, με τον κατάλληλο φωτισμό του τοπίου (urban lighting) δίνει τη δυνατότητα για τέτοιες εξορμήσεις, όχι μόνο υπό το φως της ημέρας, αλλά και σε νυχτερινές ώρες. Έτσι η γειτονιά αποκτά πιο φιλική και ασφαλή για τους κατοίκους της μορφή. Το πράσινο την κάνει πιο ελκυστική και προσιτή και το φως, παρέχει την αίσθηση μεγαλύτερης ασφάλειας. Δεν μιλάμε τόσο για ένα γεγονός, αλλά περισσότερο για μια τάση που σιγά-σιγά διαμορφώνεται σε πραγματικότητα. Όμως είναι βέβαιο ότι σε λίγα χρόνια θα βλέπουμε κήπους και λουλούδια σε κάθε σπίτι και πράσινο σε κάθε δρόμο και ίσως λίγο περισσότερους ανθρώπους να κάνουν περίπατο ανάμεσα στα δέντρα και τα παρτέρια και να ρίχνουν ένα φευγαλέο χαμόγελο σε κάποιον συνοδοιπόρο.

Τις περισσότερες φορές ο σχεδιασμός κήπων παρουσιάζεται από εταιρείες που αναλαμβάνουν τη δημιουργία και τη συντήρηση κήπου που συνήθως αποτελούνται από σύνθετη ομάδα γεωπόνων και κηπουρών.

402