Το παρακάτω άρθρο μαζί με το φωτογραφικό υλικό έχει αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν προσφέρει τίποτα προς πώληση.

Ντάλιες

Ντάλιες

Δεκάδες ποικιλίες με διάφορα ύψη και άνθη σε πολλά σχέδια, με φανταστικούς τόνους. Ντάλιες μικρές και μεγάλες, που ταιριάζουν σε όλους τους χώρους και χρωματίζουν μοναδικά τη βεράντα και τον κήπο όλο το καλοκαίρι μέχρι αργά το φθινόπωρο.

Οι ντάλιες είναι νάνες, μέτριες, ακόμα και ψηλές, από 20 με 40 εκ. μέχρι 1,5 με 2 μ. Για γλάστρες και ζαρντινιέρες διαλέγουμε τις χαμηλές, ενώ στον κήπο μπορούμε να καλλιεργήσουμε κάθε ύψος. Όλες οι ποικιλίες ανθίζουν συνεχώς, από το τέλος της άνοιξης, μέχρι τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου. Οι άπειρες ποικιλίες τους χαρακτηρίζονται από πολύχρωμα άνθη, που μπορεί να είναι απλά ή διπλά, μικρά ή πολύ μεγάλα (διακοσμητικές ντάλιες) ή με πρωτότυπη μορφή (κακτώδεις και αστεροειδείς). Έτσι, συνδυάζοντας διαφορετικά ύψη και χρώματα, μας δίνουν την ευκαιρία να δημιουργήσουμε εντυπωσιακές συνθέσεις στη βεράντα και υπέροχους ανθώνες στον κήπο.

Φύτευση Από τον Μάρτιο μέχρι τα μέσα Απριλίου φυτεύουμε τις κονδυλόμορφες ρίζες ανάλογα με το μέγεθος σε βάθος από 10 μέχρι 20 εκ. Σε αποστάσεις 30 με 40 εκ. για νάνες, 60 με 80 εκ. για μέτριες και πάνω από 1 μ. για πολύ ψηλές.

Χώμα Πλούσιο και ελαφρύ. Σε μεγάλες γλάστρες ή ζαρντινιέρες χρησιμοποιούμε έτοιμο μείγμα μέσης σύστασης για φυτά εξωτερικού χώρου ή καλό χώμα κήπου με λίγη τύρφη και λίγο περλίτη.

Θέσεις Ηλιόλουστες και απάνεμες. Σε ψυχρές τοποθεσίες, προς το τέλος του φθινοπώρου, όταν ο καιρός είναι καλός, τις ξεριζώνουμε με προσοχή, για να μην παγώσουν. Τις αφήνουμε πάνω στο χώμα για λίγες ημέρες να λιαστούν και να στεγνώσουν. Στη συνέχεια, τις βάζουμε σε προφυλαγμένο χώρο και όταν περάσει μία βδομάδα, τις κλαδεύουμε στα 10 εκ. και καθαρίζουμε τους κονδύλους τους από το χώμα και τα τραυματισμένα μέρη. Τις μεταφέρουμε σε δροσερή και στεγνή θέση, χωρίς θέρμανση. Καλό είναι να τις σκεπάσουμε με λίγη άμμο ποταμίσια ή πριονίδια, για να μην ξεραθούν εντελώς. Αν αρχίσουν να στεγνώνουν οι κόνδυλοι και ζαρώσουν λίγο, τους καταβρέχουμε ελαφρά με καθαρό νερό.

Πότισμα Αμέσως μετά τη φύτευση και στη συνέχεια κάθε βδομάδα. Προς το καλοκαίρι ποτίζουμε δύο φορές τη βδομάδα με άφθονο νερό. Αν δημιουργηθεί κρούστα στο χώμα, σκαλίζουμε ελαφρά. Ποτίζουμε καλύτερα απόγευμα και μετά την άνθηση, μέχρι να μαραθούν τα φύλλα. Έτσι, οι κονδυλόμορφες ρίζες ωριμάζουν και δεν σαπίζουν εύκολα.

Λίπανση Καλοκαίρι με ελαφρές δόσεις πλήρους λιπάσματος, κάθε μήνα μετά από το πότισμα. Η καλά χωνεμένη και απολυμασμένη κοπριά είναι προτιμότερη. Λίγο πριν από τη φύτευσή τους 15 με 20 ημέρες προσθέτουμε κοπριά και λίγο πλήρες λίπασμα.

Κορυφολόγημα Όταν η ντάλια αποκτήσει 8 φύλλα, κορυφολογούμε το φυτό, αφαιρώντας το πρώτο ζευγάρι φύλλων.

Τύφλωση ματιών Αν καλλιεργήσουμε νάνες ποικιλίες ή αν θέλουμε πολλά μικρά άνθη, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν θέλουμε, όμως, πιο εντυπωσιακά άνθη και για περισσότερο καιρό στις άλλες ποικιλίες, αφαιρούμε κάποια μάτια. Σε κάθε βλαστάρι αφήνουμε το κεντρικό μπουμπούκι της κορυφής και απομακρύνουμε τα πλαϊνά. Δεν ενοχλούμε τα δύο μάτια των δύο πιο χαμηλών φύλλων.

Στήριξη Στη φύτευση, πριν σκεπάσουμε τους κονδύλους, βάζουμε πασσάλους. Πάνω σε αυτούς θα δέσουμε τα φυτά με χόρτο, όταν φτάσουν τα 20 εκ. Αργότερα τα δένουμε και σε ψηλότερα σημεία, μία ή και δύο φορές, αν χρειαστεί.

Κλάδεμα Μόνο πριν το τέλος του φθινοπώρου στα 10 εκ., είτε πρόκειται να τις αφήσουμε στη θέση τους (ζεστή τοποθεσία) ή αφού τις ξεριζώσουμε.

Πολλαπλασιασμός Κυρίως με διαίρεση των κονδύλων, τον Μάρτιο. Φυτεύουμε τις κονδυλόμορφες ρίζες σε μεγάλα δοχεία ή κασόνια με υγρό χώμα, αφήνοντας έξω τον «λαιμό» τους. Τις διατηρούμε σε προστατευμένη θέση. Μετά από 15 με 20 μέρες μεγαλώνουν τα μάτια του λαιμού. Τα χωρίζουμε σε κομμάτια, ώστε καθένα από αυτά να έχει ένα μάτι. Αν θέλουμε να διαιρέσουμε τις κλαδεμένες τούφες που ξεριζώσαμε, δεν χρειάζεται προεργασία. Απλώς τις κόβουμε, ώστε το κάθε κομμάτι να έχει μαζί και ένα κοτσάνι. Φυτεύουμε ξεχωριστά.

Ασθένειες Οι ντάλιες προσβάλλονται από τους μικροσκοπικούς τετράνυχους. Ζουν στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και δημιουργούν στην επάνω κηλίδες με κίτρινο και μετά κοκκινωπό χρώμα. Τα φύλλα ξεραίνονται και πέφτουν. Τους καταπολεμάμε με κατάβρεγμα και με ακαρεοκτόνα φάρμακα.

Την άνοιξη, στις κορυφές τους μπορεί να εμφανιστούν αψίδες (μελίγκρα). Τις αντιμετωπίζουμε με εντομοκτόνα, που καταστρέφουν συγχρόνως και τις κάμπιες που τρώνε τα φύλλα και τρυπούν τους βλαστούς.

Σε μικρά φυτά, στα μάτια και τα άνθη, ίσως παρουσιαστεί η τεφρή σήψη ή μούχλα του βοτρύτη. Καταπολεμάμε με μυκητοκτόνα. Σε περίπτωση που οι κόνδυλοι σαπίσουν, αν δεν αερίζονται καλά ή αν το περιβάλλον τους είναι ζεστό, δεν τους χρησιμοποιούμε.

Αν εμφανιστούν καστανοκίτρινες κηλίδες ή παραμορφώσεις στα φύλλα, μάλλον έχουν προσβληθεί από κάποια ίωση, οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

464