Το παρακάτω άρθρο μαζί με το φωτογραφικό υλικό έχει αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν προσφέρει τίποτα προς πώληση.

Η κληματίδα

Η κληματίδα

Η κληματίδα αποκαλείται "βασίλισσα των αναρριχητικών". Το χρώμα των ανθέων της ποικίλλει από το λευκό και το κίτρινο ως το σκούρο πορφυρό του κρασιού. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστους τόπους, άλλα αναπτύσσεται και σε σκιερούς τοίχους αν τα άνθη της μπορούν να φτάσουν σε ύψος που να τα βλέπει ο ήλιος. Προτιμά να βρίσκονται οι ρίζες της σε ψυχρό, υγρό, ελαφρά αλκαλικό έδαφος και χρειάζεται πολύ λίπασμα.

Για τη φύτευση της ανοίξτε ένα λάκκο αρκετά πλατύ ώστε να χωρέσει τις απλωμένες ρίζες και αρκετά βαθύ ώστε οι ανώτερες ρίζες να βρεθούν σε βάθος 5εκ. Αναμείξτε με το χώμα οργανική ουσία και ποσότητα οστεάλευρου. Βγάλτε το φυτό από το δοχείο, χαλαρώστε τη μάζα των ριζών και απλώστε τες στο λάκκο. Ο βλαστός είναι εύθραυστος, κι έτσι μην απομακρύνετε τον πάσσαλο που τον στήριζε στο δοχείο. Για να διατηρήσετε τις ρίζες ψύχρες, φυτέψτε ένα μικρο θάμνο προς τη λιαζομενη πλευρά του αναρριχητικού.

Η κληματίδα αναρριχάται με περιελισσόμενους μίσχους φύλλων, που πέφτουν αν δεν κλαδευτούν, οπότε καλύτερα να ελέγχετε εσείς την ανάπτυξη τους. Υπάρχουν πολλά είδη και υβρίδια, που διακρίνονται σε τρεις ομάδες, σύμφωνα με την τεχνική κλαδέματος τους.

Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τα αείφυλλα και τα πρώιμης ανθοφορίας είδη. Τα ανοιξιάτικα άνθη τους εμφανίζονται στα νέα βλαστάρια των κλαδιών του προηγούμενου χρόνου. Έχουν την τάση να δημιουργούν μια μπλεγμένη μάζα κλαδιών, που μπορεί να ελεγχθεί με κλάδεμα των πολύ μακριών παλιών κλαδιών λίγο μετά την ανθοφορία.

Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει τα υβρίδια με απλά άνθη που ανθίζουν πρώιμα η στα μέσα της περιόδου, καθώς και τα υβρίδια με ημιδιπλα και διπλά άνθη. Στους τύπους με πρώιμη ανθοφορία το κλάδεμα γίνεται στις αρχές της άνοιξης. Μειώνετε το μήκος της ανάπτυξης του προηγούμενου χρόνου κατά 30 εκ. περίπου.

Η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει τα υβρίδια με μεγάλα άνθη που ανθίζουν όψιμα. Τα άνθη εμφανίζουν στα κλαδιά του ίδιου έτους και τα φυτά θα αναπτύξουν γυμνούς βλαστούς από τη βάση τους χωρίς τακτικό και έντονο κλάδεμα. Όταν τα φυτά βρίσκονται σε λήθαργο, κλαδέψτε όλους τους βλαστούς έως τους οφθαλμούς που βρίσκονται 15 έως 30 εκ. από το το έδαφος.

Αν και οι περισσότερες κληματίδες είναι αναρριχητικά φυτά, υπάρχουν και μερικά ανθεκτικά ποώδη είδη ιδανικά για παρτέρια. Απαιτούν ηλιόλουστους τόπους και προσαρμόζονται σε κάθε συνήθη τύπο εδάφους, επειδή όμως ευδοκιμούν σε ελαφρά αλκαλικό έδαφος, είναι χρήσιμα φυτά για ασβεστώδεις τόπους. Η χαλαρή, κρεμασμένη μορφή τους υποδηλώνει ότι χρειάζονται στήριξη.

398