Το παρακάτω άρθρο μαζί με το φωτογραφικό υλικό έχει αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν προσφέρει τίποτα προς πώληση.

Ο Λαχανόκηπος

Ο Λαχανόκηπος

Τα φαρμακευτικά και αρτυματικά φυτά παραδοσιακά καλλιεργούνται σε παρτέρια, με γεωμετρικά διακοσμητικά σχέδια, όταν υπάρχει αρκετός χώρος. Ωστόσο και σε μικρο κήπο αξίζει τον κόπο να καλλιεργήσετε τέτοια φυτά. Στην ιδανική περίπτωση, ο λαχανόκηπος πρέπει να βρίσκεται σε πλάγια που τη βλέπει ο ήλιος, σε έδαφος που στραγγίζει καλά και είναι ελαφρύ και πλούσιο σε χούμο, μόλο που τα περισσότερα από τα φυτά αυτά ανέχονται κάθε έδαφος μέσης σύστασης. Ορισμένα, όπως η μέντα, προτιμούν υγρές συνθήκες.

Πριν από τη φύτευση, το έδαφος πρέπει να αναμοχλεύει και να προστεθεί πολλή οργανική ουσία, καλοχωνεμένη κοπριά η τεχνητή κοπριά. Από κει και πέρα, τα αρτυματικά δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα. Ανοιξιάτικη λίπανση με α ιχθυάλευρο και οστεάλευρο θα ευνοήσει την ανάπτυξη τους, όμως στη μεγάλη πλειονότητα τους επιβιώνουν χωρίς έντονο πότισμα.

Τα καλλιεργούμενα στο ύπαιθρο αρτυματικά μπορούν να συλλεχθούν το καλοκαίρι για να χρησιμοποιηθούν νωπά η να αποξηρανθούν για χρίση το χειμώνα. Σχηματίστε δεματάκια και κρεμάστε τα σε θερμό, αεριζόμενο χώρο όταν τα φύλλα γίνουν εύθρυπτα, αφαιρέστε τα από τα στελέχη και αποθηκεύστε τα σε δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς. Αρτυματικά με τρυφερά φύλλα μπορούν να διατηρηθούν με κατάψυξη τους. Βυθίστε τα φύλλα για ένα λεπτό σε βραστό νερό, συμπληρώστε με κρύο νερό όταν κρυώσουν αρκετά, στεγνώστε τα, βάλτε τα σε πλαστικές σακούλες και καταψύξτε τα αμέσως.

425