Το παρακάτω άρθρο μαζί με το φωτογραφικό υλικό έχει αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν προσφέρει τίποτα προς πώληση.

Μοσχεύματα

Μοσχεύματα

Μόσχευμα ονομάζεται το τμήμα που κόβεται από ένα φυτό για τον πολλαπλασιασμό του. Πολλά φυτά πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα του ενός η του άλλου τύπου. Αν το μόσχευμα τοποθετηθεί σε κατάλληλο έδαφος, βγάζει ρίζες και αναπτύσσεται σε πλήρες φυτό. Το μόσχευμα μπορεί να είναι κομμένο φύλο, οφθαλμός, βλαστός η ρίζα, ανάλογα με το φυτό. Τα ετήσια και τα φυτά με κοίλους βλαστούς δεν πολλαπλασιάζονται συνήθως με μοσχεύματα, όμως τα περισσότερα άλλα φυτά πολλαπλασιάζονται εύκολα μ,αυτό τον τρόπο, που είναι πραγματικά πολύτιμος για φυτά με διπλά άνθη η με ποικιλόχρωμο η ζωηρό έγχρωμο φύλλωμα.

Πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα

Γεμίστε κατά τα δυο τρίτα ένα κιβώτιο σποράς με υγρή τεχνητή κοπριά που έχει ως βάση την τύρφη. Συμπληρώστε με ρηχό στρώμα άμμου ανθοκομίας. Υγράνετε το άκρο του μοσχεύματος, βυθίστε το σε σκόνη ριζοβολιάς και φυτέψτε το στέρεα, με τρόπο ώστε το άκρο του να εισέρχεται στην τεχνητή κοπριά. Τοποθετήστε το κιβώτιο σε κώδωνα η κάτω από κάλυμμα για να διατηρήσετε τα μοσχεύματα υγρά. Υγραίνετε τα συχνά. Όταν βγάλουν ρίζες, μεταφυτεύστε τα σε ξεχωριστά γλαστράκια. Μην τα φυτέψετε στο ύπαιθρο πριν εγκατασταθούν στη γλάστρα.

397