Το παρακάτω άρθρο μαζί με το φωτογραφικό υλικό έχει αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν προσφέρει τίποτα προς πώληση.

Θερμοκήπια

Θερμοκήπια

Πολλοί κηπουροί επιθυμούν ένα θερμοκήπιο, αλλά ανακαλύπτουν, αγοράζοντας το, ότι τα οφέλη δεν είναι πάντα αντάξια των προσδοκιών τους. Αυτό συμβαίνει, συνήθως, επειδή δεν έχουν επαρκώς αξιολογήσει τις θεμελιώδεις συνθήκες που απαιτούνται για ένα λειτουργικό θερμοκήπιο. Η θέση εγκατάστασης πρέπει να είναι:

  • Κατά προτίμηση κοντά στην κεντρική παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.
  • Υπερυψωμένο, ανοιχτό αλλά και προφυλαγμένο από τον ψυχρό άνεμο και να μη σκιάζεται από δέντρα ή κτίρια.
  • Στην ιδανική περίπτωση, ο μεγάλος του άξονας είναι προσανατολισμένος από την ανατολή προς τη δύση για τον καλύτερο δυνατό φωτισμό.

Υπάρχουν στην αγορά παραδοσιακά όσο και πρωτοποριακά σχέδια θερμοκηπίων, αλλά πολλά από αυτά είναι ακριβά στη συντήρησή τους. Συχνά δεν έχουν καλή θερμομόνωση ή η θέρμανση τους είναι πολύ δαπανηρή. Οι κατασκευές τύπου «γυαλί έως το έδαφος» παρουσιάζουν και τα δύο αυτά μειονεκτήματα. Το θερμοκήπιο με τοίχους από το έδαφος έως το επίπεδο των ραφιών είναι πολύ πιο λειτουργικό. Το αλουμίνιο είναι σύνηθες υλικό για το σκελετό του θερμοκηπίου. Δε χρειάζεται τακτική συντήρηση, όπως το ξύλο, αλλά το ξύλο παρουσιάζει άλλα πλεονεκτήματα: διατηρεί αποτελεσματικά τη θερμότητα, η μόνωση και άλλα στοιχεία του εξοπλισμού στερεώνονται εύκολα σ' αυτό, είναι ανθεκτικό σε ισχυρούς ανέμους.

Το δάπεδο του θερμοκηπίου πρέπει να είναι στρωμένο με χαλίκι αν το έδαφος είναι στέρεο, ή τσιμεντένιο με κανάλια αποστράγγισης. Και τα δύο αυτά επιτρέπουν την ελεύθερη αποστράγγιση και μπορούν εύκολα να απολυμαίνονται, κάτι που προστατεύει τα φυτά από προσβολές.

Ίσως μπείτε σε πειρασμό να χρησιμοποιήσετε πλαστικό αντί για γυαλί στα παράθυρα, επειδή είναι φτηνό. Αλλά το πλαστικό δεν είναι ανθεκτικό' προσελκύει τη σκόνη και σκίζεται, οπότε χρειάζεται να το αντικαθιστάτε τακτικά. Το γυαλί, από τη στιγμή που θα τοποθετηθεί, καθαρίζεται εύκολα, δεν εμποδίζει την είσοδο του φωτός και διαρκεί μια ζωή.

Ο αερισμός είναι σημαντικός στην κηπουρική του θερμοκηπίου, για αυτό βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν παράθυρα που ανοίγουν στο πλάι και στην οροφή. Οι καλύτεροι αεραγωγοί επιτρέπουν τον έλεγχο του αερισμού.

Εάν έχετε μικρό κήπο, μπορείτε να αγοράσετε ή να κατασκευάσετε ένα «ημιθερμοκήπιο». Αυτό σημαίνει απλά ότι ο ένας τοίχος του είναι ένας εξωτερικός τοίχος του σπιτιού ή του γκαράζ. Σιγουρευτείτε ότι βλέπει στον ήλιο και βάψτε τον λευκό, ώστε να εκμεταλλευτείτε όσο το δυνατόν περισσότερο το φως.

Ένα θερμοκήπιο θα επεκτείνει τις κηπουρικές σας δραστηριότητες και θα σας επιτρέψει να καλλιεργήσετε φυτά που διαφορετικά δε θα μπορούσατε. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να:

  • Σπείρετε ημιανθεκτικά πολυετή ή ετήσια εκτός εποχής και να έχετε έτοιμα φυτά για την εποχή μεταφύτευσης.
  • Προστατέψετε ευαίσθητα φυτά και βολβούς κατά τους χειμερινούς μήνες.
  • Αναπτύξετε εξωτικά φυτά.
  • Καλλιεργήσετε φυτά εσωτερικού χώρου.
  • Καλλιεργήσετε αλπικά είδη.

Ένα επικλινές «ημιθερμοκήπιο» καταλαμβάνει λιγότερο χώρο στον κήπο, αλλά προφανώς απαιτεί μεγάλο τοίχο. Τα παράθυρα που ανοίγουν είναι σημαντικά για τον αερισμό. Το κόστος θέρμανσης θα μειωθεί αν το θερμοκήπιο είναι ξύλινο, γιατί το ξύλο διατηρεί τη θερμότητα περισσότερο από το αλουμίνιο. Οι τοίχοι από τούβλο ή ξύλο έως το επίπεδο των ραφιών συμβάλλουν στη διατήρηση της θερμότητας.

Τα θερμοκήπια από αλουμίνιο συχνά είναι αντιαισθητικά σε σχέση με τα ξύλινα, αλλά είναι φτηνά στην κατασκευή τους, εύκολα στην εγκατάσταση τους και ιδανικά για τη διάδοση του φωτός. Οι αεραγωγοί με περσίδες συμβάλλουν στον αερισμό, αλλά τα θερμοκήπια τύπου «γυαλί έως το έδαφος» είναι αναποτελεσματικά στη διατήρηση της θερμότητας και είναι δύσκολο να ρυθμιστεί και διατηρηθεί η εσωτερική τους θερμοκρασία.

455