Το παρακάτω άρθρο μαζί με το φωτογραφικό υλικό έχει αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν προσφέρει τίποτα προς πώληση.

Μονοπάτια

Μονοπάτια

Ο κύριος σκοπός τους είναι να προσφέρουν μια άνετη επιφάνεια για περπάτημα και για αυτό πολλοί θεωρούν τα μονοπάτια ως πρακτικά στοιχεία στο συνολικό σχεδιασμό του κήπου.

Υπάρχουν όμως πολλές επιλογές, και στα υλικά που διατίθενται και στις πιθανές μορφές του, ώστε να είναι λειτουργικά και ελκυστικά από αισθητική άποψη.

Όταν αποφασίζετε για τη θέση ενός μονοπατιού, προσπαθήστε να εξισορροπήσετε την πρακτική ανάγκη για μια ευθεία διαδρομή με τις αισθητικές ανάγκες της κηποτεχνίας. Μπορεί να φαίνεται κατανοητό να ακολουθεί ένα μονοπάτι τη μικρότερη δυνατή απόσταση και σε ευθεία γραμμή, αλλά η βαθμιδωτές ή καμπύλες διαβάσεις συμπληρώνουν ή αναδεικνύουν άλλα στοιχεία, όπως πρασιές ή μπορντούρες.

Το πλάτος ενός μονοπατιού είναι ένας ακόμη κρίσιμος παράγοντας. Διαβάσεις που διασχίζουν μια πρασιά, ένα χώρισμα ή μια συστάδα θάμνων μπορούν να περιοριστούν στην απλή τοποθέτηση κυκλικών ή τετράγωνων πλακών ή βημάτων. Διαβάσεις που εξυπηρετούν περισσότερες λειτουργίες από τον περίπατο πρέπει να είναι αρκετά φαρδιές ώστε να επιτρέπουν το άνετο περπάτημα άλλα και το πέρασμα ποδηλάτων και μηχανημάτων ή καροτσιών.Αφού αποφασίσετε για το μέγεθος και τη διαδρομή, ακολουθούν τα υλικά κατασκευής. Η επιλογή είναι παρόμοια με αυτή των πλακόστρωτων, αν και υπάρχουν επιπρόσθετα διαθέσιμα υλικά.

Μερικές ιδέες
  • Τοποθετήστε τις πλάκες διαγώνια αντί να τις στοιχίσετε με την άκρη του μονοπατιού.
  • Αφήστε κενά για φύτευση ή γεμίστε μερικά τετράγωνα με τούβλα ή βότσαλα.
  • Πλαισιώστε ένα πέτρινο ή τσιμεντένιο μονοπάτι με τούβλα διαφορετικών χρωμάτων τοποθετημένα όρθια.
  • Περιβάλλετε τις πλάκες με χαλίκι.
  • Τα βήματα, οι υπερυψωμένες γλάστρες ή παρακείμενα περιχειλώματα συμπληρώνουν αισθητικά τα μονοπάτια.
  • Απαλύνετε την εικόνα που δίνουν τα νέα μονοπάτια φυτεύοντας κατά μήκος των περιθωρίων τους χαριτωμένα φυτά χαμηλής ανάπτυξης, όπως η απαλή αλχεμίλη.
360