Το παρακάτω άρθρο μαζί με το φωτογραφικό υλικό έχει αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν προσφέρει τίποτα προς πώληση.

Σφένδαμνος

Σφένδαμνος

Ο Σφένδαμνος ανήκει στο γένος δασικών φυτών (Acer) που περιλαμβάνει 250 περίπου είδη φυλλοβόλων δέντρων ή θάμνων, κυρίως των βόρειων περιοχών και χωρών. Άλλες ονομασίες σφένδαμος, το σφενδάμι ή σφεντάμι. Ανήκουν στην οικογένεια Ακερίδες ή Σφενδαμνίδες, της τάξης Τερεβινθώδη (Δικοτυλήδονα). Τα φύλλα τους έχουν το σχήμα της παλάμης και μοιάζουν με τα φύλλα του πλάτανου, με ή και χωρίς κολπώσεις, τοποθετημένα σταυρωτά αντίθετα.

Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα, ακτινόμορφα. Ο καρπός είναι μικρό κάρυο με δύο πτερύγια το ένα απέναντι στο άλλο, από τις δύο πλευρές του. Το ξύλο τους είναι πολύτιμο στην επιπλοποιία και την ξυλογλυπτική, ενώ μερικά είδη (ιδίως της Σιβηρίας) έχουν περιζήτητο ξύλο, από το οποίο κατασκευάζονται έγχορδα όργανα, π.χ. βιολιά, κιθάρες κ.ά.

Στην Ελλάδα είναι γνωστά δέκα είδη σφενδάμνου που έχουν τα κοινά ονόματα σφεντάμι, νεροπλάτανος, ψευτοπλάτανος, σφένδαμνος πεδινός κ.ά. και φυτρώνουν μέσα στα δάση, κοντά σε ποτάμια κ.α., κυρίως στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

642