Το παρακάτω άρθρο μαζί με το φωτογραφικό υλικό έχει αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν προσφέρει τίποτα προς πώληση.

Martindale test

Martindale test

Martindale είναι μονάδα προσδιορισμού αντοχής υφασμάτων στην τριβή. Αυτό αφορά κυρίως υφάσματα που προορίζονται για ταπετσαρία σαλονιών, διότι αυτά τα υφάσματα είναι εκείνα που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση.

Η μέθοδος Martindale, επίσης γνωστή ως Martindale rub test, προσομοιώνει την φυσική φθορά των υφασμάτινων καλυμμάτων, όπου το δείγμα υφάσματος τρίβεται σε μια λειαντική επιφάνεια με προκαθορισμένη δύναμη. Ο εξοπλισμός δοκιμής λειτουργεί ανά διαστήματα των 5000 κύκλων, συνολικού αριθμού ύψους φθοράς (μονάδα: Martindale) στην τριβή των κύκλων που καθορίζει έναν συγκεκριμένο βαθμό αντοχής του υφάσματος. Όσο υψηλότερος είναι ο βαθμός τόσο πιο ανθεκτικό είναι το ύφασμα στην τριβή.

Το Γερμανικό εθνικό ινστιτούτο κλωστοϋφαντουργίας παρουσίασε την κλίμακα που καθορίζει την ελάχιστη αντοχή που πρέπει να έχει το ύφασμα. Για παράδειγμα, ένα ύφασμα για ιδιωτική χρήση πρέπει να είναι από 10.000 Martindale έως 15.000 Martindale. Ένα ύφασμα που προορίζεται για επαγγελματική χρήση, για παράδειγμα σε γραφεία, πρέπει να είναι από 25.000 Martindale έως 35.000 Martindale. Ενώ τα υφάσματα που χρησιμοποιούνται στα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να είναι από 30.000 Martindale έως 40.000 Martindale.

582