Το παρακάτω άρθρο μαζί με το φωτογραφικό υλικό έχει αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν προσφέρει τίποτα προς πώληση.

Γωνιακά σαλόνια

Γωνιακά σαλόνια
Γωνιακά σαλόνια ή γωνιακοί καναπέδες. Με αυτό το έπιπλο κερδίζουμε χώρο στο δωμάτιο αλλά μας περιορίζουν οι διαστάσεις και το σχέδιό του. Συνήθως η γωνία που έχουμε στο ένα σπίτι δεν ταιριάζει σε άλλο που ενδεχομένως να μετακομίσουμε. Αν σε σαλόνι που αποτελείται από τριθέσιο καναπέ και διθέσιο καναπέ θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλαγές μετακινώντας τα το ένα δίπλα στο άλλο, να σχηματίσουν γωνία, να τα βάλουμε το ένα απέναντι από το άλλο ή να καταργήσουμε τελείως τον έναν καναπέ, στην περίπτωση γωνιακού καναπέ αυτό δεν γίνεται. Από την άλλη με τον γωνιακό καναπέ, καταργώντας (κατασκευαστικά) τα δυο από τα τέσσερα μπράτσα, κερδίζουμε δυο θέσεις καθίσματος. Είναι τα εκατοστά που καταλαμβάνουν τα μπράτσα και η ίδια η γωνία, η οποία αποτελεί κάθισμα. Ειδικά όταν στο σχέδιο της γωνίας προβλέπεται και ανάκλιντρο (γωνία με ανάκλιντρο), το οποίο είναι αρκετά βολικό διότι μπορεί κάποιος να ξαπλώσει χωρίς να τον ενοχλεί το μπράτσο ή να καθίσει από τη άλλη πλευρά του σαλονιού.
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην αγορά από γωνιακά σαλόνια. Από 400€ μέχρι και 3000€. Η ποιότητα εξαρτάται από την τιμή λόγω υλικών, τρόπου κατασκευής και υφάσματος που θα τοποθετηθεί στο σαλόνι. Ωστόσο, υπάρχουν σχέδια που μπορεί να φαίνονται οικονομικά αλλά να αποτελούνται και από καλά υλικά και να έχουν σωστή κατασκευή και το ύφασμα να είναι αντοχής. Τα περισσότερα από αυτά μπορούν να διαφοροποιηθούν όσον αφορά τις διαστάσεις και κάποιες λεπτομέρειες στην κατασκευή. Όλα τα τμήματα του γωνιακού σαλονιού δένονται με συνδέσμους και μπορούν εύκολα να ξεκουμπώσουν, αν χρειαστεί.
Το πρώτο που πρέπει να προσέξουμε κατά την αγορά γωνιακού σαλονιού είναι ο τρόπος κατασκευής σκελετού. Δεν έχει σημασία αν είναι οξιά η λεύκα, το ξύλο δεν παίζει κανένα ρόλο. Το δέσιμό του παίζει μεγάλο ρόλο. Ακόμα και νοβοπαν να έχει το σαλόνι, σημασία έχει να είναι σωστά κατασκευασμένο, με σωστά στηρίγματα σε σωστά σημεία, σωστά τοποθετημένα. Ειδικά στις περιπτώσεις όταν ο σκελετός είναι δεμένος με βίδες και όχι με συνδετήρες, το μαλακό ξύλο όπως η λεύκα θα δουλευτει καλύτερα από ένα σκληρό όπως είναι το δρυς ή η οξιά. Και ως γνωστόν, η βίδα είναι καλύτερος σύνδεσμος από τον συνδετήρα (ο συνδετήρας είναι ουσιαστικά καρφί, δεν έχει καμία σχέση με τον συνδετήρα του συρραπτικού για τα χαρτιά). Το δεύτερο, είναι τα αφρολέξ. Στο κάθισμα πρέπει να έχει καλή ποιότητα διότι είναι εκείνο που ζορίζεται περισσότερο από όλα τα σημεία. Το Ν3500, το Ν40 είναι οι ποιότητες που κάνουν για αυτή την δουλειά. Το τρίτο είναι το ύφασμα, το οποίο πρέπει να έχει αντοχή γιατί αυτό θα αντιμετωπίσει πρώτο και σε μεγαλύτερο βαθμό την επαφή του σαλονιού με τους ιδιοκτήτες του ή τους καλεσμένους των ιδιοκτητών, η οποία επαφή πολλές φορές είναι για αρκετές ώρες ημερησίως και σχεδόν καθημερινή.
Συμβουλές για την σύνθεση καλού υφάσματος δεν μπορούμε να δώσουμε. Το καλύτερο ύφασμα είναι το δοκιμασμένο ύφασμα. Οπότε, όταν ο κατασκευαστής (που εμπιστεύεστε) θα σας πει πως το ύφασμα αυτό το δουλεύει καιρό και δεν έχει παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα, τότε αυτό το ύφασμα είναι καλό. Μένει να αποφασίσετε για την απόχρωση.
1071